ISTARSKI.HR PREDSTAVLJA

Iznenađujuće raznolika i bogata turistička ponuda Zagrebačke županije

0

Turizam Zagrebačke županije obara rekorde posjećenosti s nikad atraktivnijim sadržajima i uvjerljivo vodećom gastronomijom središnje Hrvatske. Naime, u turističkom smislu Zagrebačka županija je iznenađujuće raznolika i bogata: drvena arhitektura, specijaliteti od turopoljske svinje, crni tartuf, rally, festival buće, festival jagoda i pjenušca, naftalan, vrhunski restorani i vrhunska vinska ponuda. Štoviše, Zagrebačka županija je dobitnik brončanog Green Destinations certifikata, najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj. Ovaj certifikat označava je kao certificiranu održivu destinaciju, a to je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu, očuvanju okoliša, društvenih i kulturnih vrijednosti.   

„Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim“, ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

U samom vrhu gastronomije

Restoran obiteljske vinarije Korak na padinama Plešivice, desetak kilometara od Zagreba, nositelj je prve Michelenove zvjezdice. Proglašen chefom godine, Bernard Korak interpretira tradicionalna jela na način koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Svježe namirnice vrhunske kvalitete za jelovnik koji se mijenja ovisno o sezoni i godišnjim dobima, izrazito su lokalnog karaktera što je i jedan od razloga za dodjelu posebnog priznanja, zelene Michelin zvjezdice. Riba dolazi iz obližnjeg ornitološkog rezervata, divljač se lovi na Plešivici, svježe voće i povrće iz obiteljskog vrta, ovisno o sezoni puževi ubrani u vlastitim vinogradima, a na jelovniku se pronađe i crni tartuf, skriveni stanovnik Zagrebačke županije.

Gastronomski festivali

Bučijada Ivanić-Grada, najveći prodajni festival u Hrvatskoj posvećen proizvodima od buče, ove će godine spektakularno obilježiti dvadeset godina neprekidnog održavanja. Bučijada je postala nezaobilazno odredište, privlačeći poznate chefove, više od 170 obiteljskih proizvođača i ugostitelja te više desetaka tisuća oduševljenih posjetitelja iz cijele zemlje.

Vrata dvorišta poznatih vinarija u Jastrebarskom, popularno zvanom Jaska, otvaraju se u svibnju Festivalom pjenušaca i jagoda koji poziva na uživanje u prvim toplim proljetnim danima, uz mirisne jagode i najbolje pjenušce Hrvatske.

Proslava kulture stola i tradicije, na suvremen i moderan pristup vidljiva je sa svakim novim izdanjem vinskog festivala VIA VINO, proglašenog i najljepšim vinskim festivalom kontinentalne Hrvatske. Omiljeni festival zagrebačkih posjetitelja, održava se kroz vikende rujna i listopada na spektakularnim lokacijama.

Očaravajuće putovanje kroz vještine drvene arhitekture

Gusta stoljetna hrastova šuma obilježila je razvoj i identitet turopoljskog kraja. Prije nekoliko stotina godina, hrastovo drvo prevladavalo je u arhitekturi, a izuzetna brojnost drvenih kurija, kapela te stambenih i gospodarskih zgrada čini Turopolje najljepšim muzejom na otvorenom posvećenom drvenoj arhitekturi.

Nakon desetgodišnje obnove, za javnost je otvorena Kurija Modić-Bedeković koja se zbog svoje očuvanosti i bajkovitog imanja, svrstava u najvrjednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske. Bogatstvo šumskih predjela Turopolja, skriva i veličanstvenu gljivu koja najbolje uspijeva u blizini krojenja hrasta i lijeski. Radi se o hvaljenom crnom tartufu kojeg prepoznaju brojni vrhunski restorani Zagrebačke županije, Zagreba, pa čak i Istre. U lovu na tartufe danas nam pomažu psi tragači, no jedna je domaća životinja prirodno dobar lovac - svinja. Štićenica turopoljskih šuma, ali i miljenica sladokusaca, turopoljska svinja najstarija je izvorna pasmina svinja u Hrvatskoj. Meso turopoljske svinje rijetka je namirnica s europskom oznakom izvornosti, a zahvaljujući specifičnom načinu uzgoja i šumskoj ishrani, ovo meso tamno crvene boje prepuno je karakterističnih aroma koje oduševljavaju i najizbirljivije gurmane.

Najveća sportska priredba na otvorenom u Hrvatskoj

WRC Croatia Rally najveća je sportska priredba na otvorenom u Hrvatskoj. Okuplja najbolje svjetske rally vozače, koji na atraktivnim brzinskim ispitima prolaze i kroz Zagrebačku županiju. Jedan od najgledanijih sportskih događanja svijeta ove je godine pratilo više od 400 tisuća domaćih i stranih ljubitelja sporta.

Prve Spartan Race utrke u Hrvatskoj, održavaju se u srpnju. Domaćin ove adrenalinske zabave kroz sport, natjecanje i testove izdržljivosti je grad Sveta Nedjelja. Sportski entuzijasti iz cijelog svijeta okupit će se ponovno ove godine na avanturi koja povezuje psihičku i fizičku izdržljivost, netaknutu prirodu i adrenalin.

Predah od svakodnevice je u ruralnim utočištima

U kojem god smjeru krenuli, diljem Zagrebačke županije nalaze se skrivene oaze potpune opuštenosti u ljekovitoj prirodi. Kuće za odmor na ovim lokacijama gotovo su nestvarne. Od boravka u Parku prirode Medvednica na 300 metara nadmorske visine gdje se smjestila Mala vila Sarno, pa do moderno dizajnirane Forest Art Ville u Rakitju koja ima vlastito jezerce, kuće za odmor postaju sve popularnije za idiličan bijeg od gradske vreve. Svi koji traže luksuzan smještaj razveselit će veliki broj kuća za odmor opremljenih jacuzzijem, saunama i vanjskim bazenima, poput Jura's Country House na Zelinskoj vinskoj cesti.

Više od 50 izletišta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tri vinske ceste i očaravajuća priroda čine ova ruralna utočišta savršenim odredištem za bijeg od gradske vreve i uživanje u miru i ljepoti Zagrebačke županije. Isplanirati svoj odmor sada je još jednostavnije na platformi www.odmornikadblize.hr koja nudi pregled aktivnosti i atraktivnog smještaja.

Naftalan - jedinstveno ljekovito blago iz dubina

Zahvaljujući Panonskom moru koje je nekoć prekrivalo dijelove središnje Hrvatske, na području Ivanić Grada ispod zemlje krije se pravo bogatstvo – naftenska nafta. Od nje se destilacijom dobiva naftalan, zemno mineralno ulje nastalo taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama, dragocjeno zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Osim što je vrijedan, naftalan je i izrazito rijedak, pravi prirodni fenomen. Toliki da postoje samo dva nalazišta u svijetu – u Azerbajdžanu i u Hrvatskoj. Prvi nalazi kod Ivanić Grada otkriveni su 1960-ih godina, a 1989. osnovana je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, lječilište jedinstveno u europskim okvirima.

Unatoč tome što je komercijalna upotreba naftalana u medicinske svrhe relativno novija pojava, ljudi za njegovu dobrobit znaju već stoljećima. Prve zabilješke o naftalanu ostavio je slavni svjetski putnik Marco Polo, no to se odnosi na nalazišta u Azerbajdžanu, na Putu svile. U Ivaniću se uspješno koristi za tretman reumatskih bolesti, bolesti zglobova i kralježnice te kožnih bolesti. Ljekovita kupka s naftalanskim uljem posebno je iskustvo, s blagotvornim djelovanjem na kožu i tijelo. Osim toga, stručnjaci su kreirali i specijalne kozmetičke proizvode na bazi naftalana: kreme, ulja i šampon kojima se nadopunjava liječenje u bolnici, ali su i dostupni na tržištu.

Uz terapiju moćnim crno-smeđim uljem, u Naftalan se dolazi i radi ljekovite termalne vode. I nju je ostavilo nekadašnje Panonsko more, a vadi se s dubine od 1300 metara. Slana naftna voda bogata mineralima može spriječiti i liječiti brojne zdravstvene tegobe te povoljno djeluje na opće stanje organizma. Iako je prvenstveno usredotočen na širok spektar zdravstvenih tretmana, Naftalan je i poznato wellness i spa odredište. Smještaj je dostupan u 137 kreveta, od čega 26 s višim nivoom usluge. Sportski park u blizini Specijalne bolnice upotpunjuje ponudu Naftalana, dok moslavačka regija s razvijenim seoskim i vinskim turizmom ima svoje adute da zadovolji posjetitelje željne istraživanja okolice.

Promocija destinacije u svjetskom vrhu

Na kraju, pohvala Turističkoj zajednici Grada Zagreba: njezin destinacijski film 'Okusi prije svega'. koji poziva uživanje u eno-gastronomskoj čaroliji ovog kraja. među najboljim je turističkim filmovima svijeta po izboru Međunarodnog odbora festivala turističkih filmova (CIFFT).

„Film 'Okusi prije svega' kruna je našeg kontinuiranog rada i posvećenosti promociji turizma Zagrebačke županije. Među najboljih turističkim filmovima svijeta, potvrđuje da su naša tradicija, kultura kao i prirodne ljepote spremne za sam vrh svjetske pozornice. Aktivnim sudjelovanjem na međunarodnim festivalima, jačamo prepoznatljivost Zagrebačke županije kod naših inozemnih gostiju“, kaže direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa