Od prodaje knjiga na BOOKtigi kupljeno vrijedno tiflotehničko pomagalo

0
Elektronsko povećalo za slijepe i slabovidne osobe
Elektronsko povećalo za slijepe i slabovidne osobe

U Gradsku knjižnicu Poreč ovih je dana stiglo elektronsko povećalo za slijepe i slabovidne osobe MagniLink Mira vrijedno 11.900 kuna. Gradska knjižnica Poreč oduvijek je bila opće prepoznatljivo mjesto doživotnog učenja i susretište članova lokalne zajednice koje omogućava svim građanima dostup do relevantne informacije, a ciljevi ove akcije bili su ravnopravna uključenost slijepih i slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kvalitetniji pristup izvorima znanja i informiranja u lokalnoj sredini, veća društvena podrška slijepim i slabovidnim osobama te bolje razumijevanje zajednice za potrebe slijepih i slabovidnih, rekla je Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Na ovogodišnjoj je BOOKtigi prodajom knjiga prikupljeno ukupno 8.400,00 kuna putem humanitarne akcije „Knjigom do zdravlja“ dok je preostali iznos od 3.500,00  kuna osigurala Gradska knjižnica Poreč. MagniLink Mira je elektroničko povećalo u boji koje dolazi s ugrađenim 18.5" LCD monitorom i kamerom s ugrađenim autofokusom. Iznimno lijepog dizajna, lake prenosivosti te jednostavnosti upotrebe. Kontrole uključuju podešavanja boje (različite kombinacije), veličine i kontrasta. Elektronsko pomagalo za slabovidne radi na principu da se slika snima preko elektronske videokamere, povećava elektronskim putem te zatim projicira na ekran računala pa se najčešće koristi za povećanje pisanog teksta. Pomoću ovog povećala korisnici mogu čitati dnevni tisak, časopise i knjige koje se postavljaju ispod pripadajuće kamere koja snimljenu sliku projicira na ekran na kojem se nalaze dvije tipke koje služe za povećavanje i smanjivanje.

Pristup znanju i informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, stoga je ova hvalevrijedna akcija u okviru ovogodišnje BOOKtige, pridonijela nabavci potrebite elektronske opreme. Humanitarna akcija „Knjigom do zdravlja“ provodi se od 2008. godine, a obuhvaća sajamsku prodaju rabljenih knjiga po simboličnoj cijeni od 10,00 kuna. Tijekom godina prikupljena su sredstva donirana Zdravom gradu Poreč, Crvenom križu Poreč, Općoj bolnici Pula, Pulskom domu za djecu i mlađe punoljetne osobe te Mjesnom odboru Červar Porat.

Ovo je izvrsna prilika svim slabovidnim građanima da ukoliko do sada nisu mogli postati naši korisnici, da sada ostvare tu mogućnost. Uistinu se nadamo da će se ovom građom u porečkoj knjižnici omogućiti slabovidnim osobama korištenje usluga knjižnice te međusobno druženje i razmjena informacija, zaključila je Zović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa