Tin Gmitrović na Europskom prvenstvu za klasu optimist

Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Tijekom prošlog tjedna u irskom Dun Loaghaire održano je Europsko prvenstvo za klasu optimist. Na ovom izdanju natjecalo se sveukupno 254 jedriličara iz čak 44 zemlje.  Tijekom prva tri dana prvenstva vrijeme je bilo gotovo idealno sa relativno dobrim vjetrom. No kako se bližio kraj natjecanja tako su se i vremenske prilike pogoršavale. U izmjenama kiše i velike magle bilo je teško jedriti te su se posljedni predviđeni plovovi morali otkazati. Da su sjeverna mora doista različita u odnosu na naš Jadran, može potvrditi i jedan od naših predstavnika u Irskoj Tin Gmitrović iz Clivo Sailing Cluba.

Gmitrović je inače na prvenstvo otišao kao najbolji hrvatski optimaš na kriterijskoj ljestvici u ovoj sezoni.  Iako je ostatak naše reprezentacije dobro otvorio ovo natjecanje, Gmitrović od početka nikako nije uspijevao uhvatiti korak sa ostalima. Tijekom cijelog prvenstva borio se između 30. i 50. mjesta da bi na kraju zauzeo 57. mjesto u kategoriji dječaka. Nakon dobro odrađenih pripremama i želji za što boljim rezultatom, ovaj put nije uspio ostvariti očekivani rezultat. Konkurencija je bila jaka no ne i nedostižna za Tina.

Unatoč dobrom početku ostalih naših jedriličara isto nemožemo reći i za kraj natjecanja. Kako se bližio kraj prvenstva te vrijeme pogoršavalo i vjetar mjenjao tako su i rezultati padali. Razlog tome može biti i činjenica da je naša reprezentacija došla samo dan ranije na prvenstvo i gotovo bez potrebne duže prilagodbe na klimatske i morske uvijete započela natjecanje. Svako natjecanje je jedno novo iskustvo iz kojeg se mnogo toga može naučiti, kako sa sportske tako i sa organizacijske strane.

U kategoriji dječaka ukupni pobjenik je Enzo Balanger (FRA) dok je Ebru Bolat (RUM) pobjednica kod djevočica. Od naših predstavnika  Sven Stevanović zauzeo je  15. mjesto, Leon Kljuš 21., Lovre Marfat 28. te Tin Gmitrović 57.mjesto. U kategoriji djevojčica Karmen Perković bila je 13., Palma Čargo 30. te Hana Dragojević 38.

Najnovije vijesti