U Labinu nije sve tako crno: Nezaposlenost u padu

0
M.C.Z. na susjednoj parceli podiže halu u kojoj će se zaposliti još 40 radnika
M.C.Z. na susjednoj parceli podiže halu u kojoj će se zaposliti još 40 radnika

Premda su izdvajanja za Program jačanja gospodarstva u labinskom gradskom proračunu za 2015. godinu samo 1,2 posto manja od ovogodišnjih (634 tisuće kuna naprema 648 tisuća, ne računajući 41.600 kuna državne pomoći) oporba je taj prijedlog na sjednici Gradskog vijeća Labina održanog 9. prosinca ipak kritizirala, jer u tu svrhu izdvajanja nikada dosta.

Silvano Vlačić (Ulika) opisao je poduzetničku klimu u gradu i zemlji općenito kao vladavinu poduzetničkog straha jer poduzetnik ne zna u što se upušta. Rasim Halilović (BDSH) skrenuo je pozornost da je od 400 tisuća kuna namijenjih poduzetnicima podijeljeno samo 140 tisuća kuna i zaključio da vjerojatno nešto nije u redu s uvjetima za dodjelu. 

S druge strane, čini se da se u tih 140 tisuća kuna nalazi razlog za optimizam jer je uvjet za dodjelu pomoći poduzetniku ove godine bilo zapošljavanje novih radnika. A nezaposlenost je ove godine na području Grada Labina padala, o čemu je na sjednici govorio i gradonačelnik Tulio Demetlika, iznijevši podatak da je 512 nezaposlenih na kraju listopada značilo 27 posto niži broj u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Prema njegovim podacima prosječan je broj nezaposlenih 2013. godine iznosio 663, a ove, računajući do kraja listopada, 533 i sasvim je sigurno da u siječnju 2015. godine neće doseći 979 nezaposlenih iz ovogodišnjeg siječanja. 

Pad nezaposlenosti potkrepljuju i konkretni podaci o porastu zaposlenih. Zgradu bivše Pewe u Poduzetničkoj zoni Vinež je preuzeo M.C.Z. i pokrenuo proizvodnju sa 40 radnika. Ova tvrtka na susjednoj parceli podiže halu od 2.800 četvornih metara, u kojoj do lipnja namjerava pokrenuti proizvodnju s još 40 radnika.

I Systec Danieli gradi novu zgradu uz postojeću na Vinežu, ali je proizvodnju već pokrenuo i to u prostoru bivše Tile. Raduje i što je Eurohaus ponovo pokrenuo proizvodnju u Industrijskoj zoni Dubrova, a proizvodnju jača i tvrtka Krasa u Industrijskoj zoni Potpićan, koje se nalaze u zonama u općinama Sv. Nedelja i Pićan, što kazuje da pozitivni pomaci (minimalni, ali ipak pomaci) vrijede za cijelu Labinštinu. (Robi Selan)   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa