Jakovčić Hoganu: Ime teran imaju pravo koristiti i hrvatski i talijanski proizvođači

0
Phill Hogan i Ivan Jakovčić
Phill Hogan i Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na marginama plenarne sjednice u Strasbourgu o zaštiti imena teran razgovarao je s povjerenikom EK za poljoprivredu Phillom Hoganom.  Europskom povjereniku Jakovčić je rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prijevara jer je Slovenija zaštitila sortu, a sorte vina ne poznaju granice. Zastupnik Jakovčić od EK očekuje rješenje koje će i hrvatskim i talijanskim proizvođačima omogućiti korištenje imena teran kao autohtonog vina s područja Istre. Najavio je i mogučnost pokretanja pravnog postupka kojim bi se poništila sadašnja slovenska zaštita terana.

 „Povjereniku  Hoganu jasno sam rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prijevara. Zaštićena je sorta, a poznato je da sorte vina ne poznaju granice. Prema tome, ime teran imaju pravo koristiti i hrvatski i talijanski proizvođači jer je to autohtono vino i sorta s područja Istre. Rekao sam povjereniku i da sam somelijer, te da sam 12 godina bio istarski župan. Najavio sam mu da ću tijekom petogodišnjeg mandata kao zastupnik u EP učiniti sve da teran bude priznat svugdje tamo gdje i postoji, a to je sigurno i hrvatski dio Istre“, kaže Jakovčić.

Zastupnik Ivan Jakovčić je nedavno uputio službeni zahtjev Europskoj komisiji da ispravi pogrešku učinjenu zaštitom terana kao slovenske autohtone sorte vina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa