Istra kao destinacija za vjenčanja

0
Nikki i Aleksandar Radovich vjenčani su u pulskoj Areni 3. kolovoza
Nikki i Aleksandar Radovich vjenčani su u pulskoj Areni 3. kolovoza

Županijska komora Pula inicirala je i organizirala okrugli stol „Istra kao destinacija za vjenčanja“, koji se je održao u sklopu 22. izložbe hrane i pića "Histria 2015", u Domu hrvatskih branitelja, 7. veljače u Puli.

Na istom je mjestu prethodni vikend održan Istarski festival vjenčanja Sposa news, čiji su se organizatori i izlagači predstavili na izložbi Histria te bili aktivni sudionici okruglog stola.

Cilj okruglog stola bio je okupiti zainteresirane u djelokrugu organiziranja vjenčanja, agencije, proizvođače prigodnih proizvoda te novinare i otvoriti raspravu oko mogućnosti uključivanja u sve izraženije trendove organizacije vjenčanja na posebnim atraktivnim lokacijama s naglaskom na činjenicu da je dio tržišta vjenčanja zanimljiv i strancima kao gostima u turističkom smislu.

Okrugli stol otvorila je Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK-Županijske komore Pula, koja je istaknula važnost orijentacije prema segmentu organizacije vjenčanja za strance kojima je potrebno ponuditi cjelokupnu i kvalitetnu uslugu, ali i olakšati određene postojeće administrativne barijere.

Osvrt na mogućnosti brendiranja Istre kao destinacije idealne za organizaciju vjenčanja parova iz inozemstva dala je Cristina Vojić Krajcar, marketinška managerica Turističke zajednice Istarske županije. Navela je koji su koraci već napravljeni na tom području. TZ Istre je naime prošle godine, s ciljem daljnjeg unapređenja i razvoja novog turističkog proizvoda i Istre kao destinacije za vjenčanja, objavila javni poziv zainteresiranim subjektima koji se bave organizacijom vjenčanja te okupila ponudu koja će doprinijeti prepoznatljivosti Istre u tom smislu.

Uslijedila je rasprava među sudionicima okruglog stola, predstavnicima agencija za organizaciju vjenčanja, predstavnicima turističkih agencija, cateringa, fotografskih studija i poduzetnika tijekom koje su se mogla čuti različita iskustva i prilike koje bi ovaj segment ponude mogao pružiti. Okruglom stolu nazočili su, između ostalih, Marijana Dabo Percan iz modne agencije Tijara, zatim Tomislav Volarević iz LF Cateringa, Tatiana Viktorova iz Viktorov grupe te Olga Sosnikova Jerčić iz tvrtke „Croatian Wedding“ koja se okupljenima predstavila prezentacijom aktivnosti svoje tvrtke.

Naglasak je stavljen na nužnost suradnje svih ponuditelja prigodnih usluga i proizvoda te njihovo povezivanje i umrežavanje na način koji će biti vidljiviji te pružiti veću kvalitetu usluge a time i povećati potencijal Istre kao destinacije za vjenčanja.

Prilika je to i da se kroz širok spektar usluga promovira Istra u gastronomskom smislu, da se uključe domaći proizvođači i hotelijeri te da se ponudi ekskluziva/jedinstvenost/specifičnost koja bi uključivala istarsku tradiciju i običaje. Na taj bi se način stvorila najbolja reklama Istre u turističkom smislu, imajući na umu da mladenci, ali i njihovi gosti potom postaju ambasadori turizma Istre.

Nakon rasprave svi sudionici složili su se kako je potencijal razvoja ove ponude vrlo velik te su definirani konkretni zaključci koji će poslužiti kao početna točka u razvoju Istre kao destinacije za vjenčanja. Zaključeno je kako je vrlo važna bolja komunikacija s državnom upravom i matičarima kako bi se definirale pristupačnije tarife izlaska na teren čime bi se povećala potražnja za pojedinim atraktivnim lokacijama.

Također je dogovoreno kako će se, u suradnji s Istarskom županijom i jedinicama lokalne samouprave, izraditi popis atraktivnih istarskih lokacija koje mogu poslužiti kao idealna kulisa za ceremoniju vjenčanja, a u cilju da se izradi njihova karta i definira jednostavan način njihova najma za prigode vjenčanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa