Biciklisti izgradili most na Vallelungi: Zasad nitko nije propao

0
Improvizirani most na Vallengi
Improvizirani most na Vallengi

To da je područje Vallelunge, odnosno napuštene vojarne, postalo omiljeno “divlje šetalište” Puljana poznata je stvar, no ovih dana uz obalu tog dijela zaljeva osvanula je “nova” infrastruktura; improvizirani most izrađen od dasaka postavljenih na staru željeznu konstrukciju. Most prolazi preko malog potoka koji se spušta s Velog Vrha u Pulski zaljev a neslužbeno smo doznali da su ga uredili članovi udruge Bike Spirit, u sklopu širenja XC biciklističke staze.  

Trasa šetnice ide od Vallelunge prema Monumentima, gdje bi trebao biti turistički projekt Danka Končara, pa sve do Štinjana. Svaka čast biciklistima na uređenju mosta koji je doprinio popularnosti šetnice. Sasvim sigurno, svatko tko ga živ i zdrav prijeđe na tome im je zahvalan, no pitanje je što bi bilo da se nešto dogodi. Mostom sve češće prolaze roditelji s djecom a na nekim su dijelovima rupe.

Stav Grada Pule po pitanju uređenja Vallelunge više manje je jasan – radi se o područjima koja treba gospodarski iskoristiti.

- Bivša vojna područja za Pulu predstavljaju veliku razvojnu šansu, a intencija Grada Pule je staviti ih u funkciju gospodarstva s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i podizanja društvenog standarda svih građana Pule. Grad Pula učinio je sve kako bi se razvojni projekti čim prije realizirali te su za to doneseni neophodni prostorni planovi, no nekretnine u državnom vlasništvu koje već godinama propadaju, ostavljene su neiskorištene iako je lokalna samouprava iskazala interes da ih stavi u funkciju, poručili su nam iz Grada Pule.

Dodaju da je vlasnik zemljišta na Vallelungi Republika Hrvatska, a intencija Grada Pule je u sjevernom dijelu pulske luke izgraditi putnički terminal za velike brodove na kružnim putovanjima te manje kruzere, za što već postoje spremni projekti i zainteresirani investitori. S ciljem provođenja projekta izgradnje putničkog terminala u Puli nedavno je osnovano i posebno povjerenstvo, no dok se područje ne dodjeli Gradu Puli, nemoguće je u isti ulagati, tvrde u gradskoj upravi.

- Na području Sv. Katarina – Monumenti planirana je izgradnja nautičko-turističkog kompleksa za što je bilo je potrebno donijeti ciljane izmjene Generalnog urbanističkog plana i izradu Urbanističkog plana uređenja cijelog područja te izradu Studije utjecaja na okoliš koja je nedavno i prezentirana. Za očekivati je da će se po prihvaćanju studije i izdavanju lokacijske dozvole, potpisati koncesijski ugovor i započeti gradnja kompleksa, poručili su iz Grada Pule. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa