Kako su Ipress i Kajin nasjeli na dezinformaciju iz Motovuna

0
Prekršajni sud u Pazinu
Prekršajni sud u Pazinu

Ipress, „nezavisni“ istarski portal, koji se financira novcima poreznih obveznika Umaga, Buja i još nekih istarskih gradova i općina, a ponajviše novcima državnih firmi koje kontroliraju pojedini istarski SDP-ovci, prošli je tjedan ponovo nasjeo na jednu poluinformaciju.

Naime, portalu, inače poznatom po tome da briše svaki komentar čitatelja u kojem se kritizira umaški gradonačelnik Villi Bassanese, netko iz Motovuna je dojavio da je policija pokucala na vrata stana bivšeg tajnika IDS-a Emila Soldatića i odvela ga u policijskom vozilu u Pazin.

Bez ikakve provjere, u Ipressu su odmah objavili „senzacionalnu i ekskluzivnu vijest“ da je „Soldatić odvezen u Policijsku postaju Pazin“ i brzopleto zaključili da je Soldatić ispitan zbog „slučaja reketarenja austrijskog poduzetnika Georga Lista za polo projekt u Motovunu od strane lokalnih IDS-ovih dužnosnika i tadašnjeg im šefa Ivana Jakovčića, kojemu je nedavno Europarlament skinuo imunitet“.

U svojoj konstrukciji Ipress je otišao i korak dalje pa zaključio da je „najvjerojatnije riječ o istrazi falsificiranog dokumenta s potpisom načelnika krim policije, policijskim pečatom i tekstom koji govori o Listovom uhićenju, koji je objavljen u tjedniku Nacional“.

Na priču se odmah ulovio i Damir Kajin, koji je tim povodom svom omiljenom portalu brzopleto dao izjavu rekavši da „ova istraga ovisi o dogovoru SDP-a i IDS-a te da je temeljno pitanje hoće li institucije raditi ili će vlast štititi mafiju“.

Emil Soldatić
Emil Soldatić

A što se zapravo dogodilo toga jutra u Motovunu i Pazinu? Ništa senzacionalno. Emil Soldatić je trebao svjedočiti na Prekršajnom sudu u Pazinu zbog jednog prometnog prekršaja Edija Goba, njegovog stranačkog kolege i poduzetnika iz Pule. Naime, Soldatić je s Gobom bio u automobilu kada je ovaj imao prometnu nezgodu, pa je na Prekršajnom sudu trebao potvrditi da Gobo uoči sudara nije razgovarao na mobitel. S obzirom da Soldatić zbog obaveza dva puta nije mogao doći na parnicu, a treći poziv, prema vlastitom priznanju, nije ni primio, sutkinja je naložila policiji da ga prisilno dovede na raspravu.

Da ne bi ova vijest ostala na rekla-kazala razini, kakvu prakticira Ipress, o čitavom smo slučaju zatražili i očitovanje Prekršajnog suda u Pazinu. „Dana 2. travnja 2015. godine su djelatnici PP Pazin doveli Soldatić Emila u Prekršajni sud u Pazinu gdje je ispitivan u svojstvu svjedoka u prekršajnom postupku koji se vodi protiv okrivljenika E.G. zbog prometnog prekršaja“, stoji u odgovoru koji je potpisala Oriana Mikuljan Trifoni, sutkinja i glasnogovornica Prekršajnog suda u Pazinu.

Za komentar „članka“ u Ipressu zamolili smo i Emila Soldatića. On se samo nasmijao na ove konstrukcije i rekao da će zbog ove dezinformacije od izdavača Ipressa na sudu zatražiti odštetu. (Nenad Čakić)    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa