Pula i Istra svijetli primjer tolerancije i suživota nacionalnih manjina

0
U Puli je 14. svibnja potpisana Deklaracija protiv nesnošljivosti i etnocentrizma
U Puli je 14. svibnja potpisana Deklaracija protiv nesnošljivosti i etnocentrizma

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina primili, 14. svibnja u Komunalnoj palači, primili su sve saborske zastupnike nacionalnih manjina koji su u Puli zajednički potpisali Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj, upozoravajući na eskalaciju netolerancije i diskriminacije prema svima koji su drugačiji od većine u hrvatskom društvu.

Miletić je uvodno pozdravio sve zastupnike i zahvalio im na svemu što čine po pitanju zaštite prava svih manjina te kako im iskustva Pule i Istre, kao multietničke i multikulturalne sredine, mogu biti primjer. To je potvrdio i zamjenik istarskog  župana Miodrag Čerina koji je istaknuo važnost poticanja tolerancije kod mladih ljudi zbog čega u Istri djeluje nekoliko manjinskih škola te kako je potrebno graditi, a ne rušiti mostove suradnje.

Miletić je također podsjetio na nedavnu inicijativu prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, odnosno oko upotrebe ćirilićnog pisma te kako se zbog zaštite temeljnih ljudskih prava, u Puli i gotovo svim ostalim istarskim gradovima nije dozvolilo sakupljanje potpisa na javnim površinama.

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Nedžad Hodžić upozorio je na probleme u društvu s kojima se danas pripadnici manjine u Hrvatskoj suočavaju, poput primjerice prava na dvojezičnost i prava na obrazovanje. „Istra je sredina zajedništva i to je dokazano u više navrata te se nadam da ovaj pozitivan primjer suživota pratiti i sve ostale regije,“ kazao je Hodžić.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine i inicijator susreta Furio Radin kazao je kako je opredjeljenje i dužnost svih zastupnika manjina raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, političkog pluralizma i manjinskih prava koje su do sada u Hrvatskoj uspjeli izgraditi.

„Doprinos Pule i Istre politici kulture i tolerancije je velik i važan za sve pripadnike nacionalnih manjina jer vi već činite ono čemu mi težimo, a to je zaštita prava manjina i poštivanje vrijednosti koje Europska unija njeguje“, kazao je  saborski zastupnik i član Kluba nacionalnih manjina Milorad Pupovac te je dodao kako ova sredina može biti primjer svim ostalima.

Uz već spomenute zastupnike Furia Radina, Nedžada Hodžića i Milorada Pupovca,  današnjem prijemu prisustvovali su i svi ostali članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina ujedno i potpisnici Deklaracije: Vladimir Bilek, Dragan Crnogorac, Mile Horvat, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa