Istarski povijesni biennale posvećen vjerovanjima i praznovjerju

0
Elvis Orbanić u društvu Marija Mogorović-Crljenko i Elena Uljančić-Vekić
Elvis Orbanić u društvu Marija Mogorović-Crljenko i Elena Uljančić-Vekić

Od 21. do 23. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se sedmi po redu Istarski povijesni biennale s temom  „Religio, fides, superstitiones...: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru“, priopćeno je na konferenciji za tisak.

Program skupa su u ime organizatora predstavili dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, doc.dr. Marija Mogorović-Crljenko s Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i doc.dr. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu.

Elena Uljančić-Vekić je u ime domaćina skupa Zavičajnog muzeja Poreštine podsjetila da je riječ o međunarodnom znanstvenom skupu pokrenutom 2003. godine zajedničkom suradnjom triju ustanova koje su u dvanaest godina uspjele zadržati kontinuitet održavanja skupa te je to ujedno i jedan od rijetkih skupova u regiji koji se redovito održava, a bavi se svakodnevnom poviješću.

Organizatori  su se osvrnuli na posebnost skupa i popratnih zbornika radova koji se bave poviješću svakodnevice, odnosno monografijskim temama koje u hrvatskoj historiografiji nisu dovoljno obrađene te kao takvi služe i kao neophodna literatura studentima. Dodali su također kako svi referenti izlažu na vlastitom jeziku te su radovi u zbornicima isto tako tiskani na originalnom jeziku sudionika.

Odazov 21 znanstvenika

Otvorenje skupa  je 21. svibnja u 18 sati, a tom će se prilikom javnosti predstaviti zbornik radova s posljednjeg skupa pod nazivom „Animalia, bestiae, ferae...: o životinjama u povijesti na jadranskom prostoru“.

Ove je godine skup posvećen vjerovanjima a odazvao se 21 znanstvenik iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Elvis Orbanić i Marija Mogorović-Crljenko su objasnili kako teme pobožnosti, praznovjerja i vjerovanja dosad nisu još bile obrađene na istome skupu koristeći specifično povijesnu metodologiju

„Posebnost ovogodišnje teme jest da je po prvi puta obrađena s povijesnog gledišta dok je ranije bila istraživana u sklopu drugih znanosti, npr. etnologije ili antropologije. Znanstvenici su je obradili s različitih aspekata, koristeći npr. povijesno-medicinski ili povijesno-demografski pristup, a većina se radova bavi razdobljem srednjeg i ranog novog vijeka“, rekla je Mogorović-Crljenko.

Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u salonu na drugom katu Zavičajnog muzeja. Ulaz je besplatan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa