Kajin tek nakon 20 godina primijetio da su mediji pod utjecajem IDS-a

0
Damir Kajin je oduvijek bio miljenik medija
Damir Kajin je oduvijek bio miljenik medija

Saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin uputio je medijima Deklaraciju o slobodi javne riječi u Istri, koju potpisuju „bivši i sadašnji zastupnici iz Istre“, ali se ne navode i njihova imena.

U dopisu medijima stoji da je Deklaracija predložena „vjerujući u slobodu medija kao jedno od temeljnih ustavnih načela, boreći se da u Istri nitko ne bude nacionalno, vjerski i politički diskriminiran, uvjereni da se Istra može razvijati samo kao slobodna regija koja će omogućiti svakome slobodu izričaja, nadajući se da javne vlasti ne zlorabe javni novac kako bi drugima onemogućili slobodno istupanje, zauzimajući se da novinari ne budu primorani na služenje vlasnicima-urednicima-političarima.“

Deklaracija u 10 članaka

Sama Deklaracija sastoji se od 10 članaka u kojima se navodi da: Svako preuzimanje medija javnim novcem s ciljem da se promovira samo jedna politika treba biti spriječeno; Svako preuzimanje medija s ciljem da se ovlada političkim prostorom Istre treba osuditi; Pravosudna tijela shodno ustavnim i zakonskim ovlastima dužna su pružati građanima zaštitu od postupanja iz članka 1. i članka 2. ove Deklaracije; Svi mediji uredno će objavljivati sredstva koja dobivaju od javnih (proračunskih) institucija; Mediji u Istri i PR agencije koje rade s lokalnom samoupravom, objavit će se sva sredstva dobivena od javnih (proračunskih) institucija u razdoblju od 1.01.2008. do danas; Zabranjuje se lokalnoj samoupravi u Istri financiranje PR agencija javnim (proračunskim) novcem; Vlasnici i glavni urednici nikome neće braniti pristup svakom mediju, osim onima koji bi otvoreno pozivali na vjersko, nacionalno i drugo nasilje; U predizbornoj godini mediji neće diskriminirati tj. preferirati niti jednu političku (nezavisnu) opciju; Vlasnici, glavni urednici omogućit će nesmetano stvaralaštvo, pisanje, nastupanje svojim novinarima. Nitko od novinara neće zbog neslaganja sa vlasnikom-urednikom biti okrivljen, šikaniran i zbog stava proganjan te otpušten s posla; te da će ova Deklaracija biti objavljena u svim istarskim medijima.

Istarski.hr nikada nikome nije uskratio pristup na svoje stranice

Iz same Deklaracije nejasno je zbog kojih je medija sastavljena, iako se između redaka može isčitati da Kajina najviše muči Glas Istre. Konkretno naš medij nikada nikome nije uskratio pristup, najmanje Damiru Kajinu, jer ova Deklaracija, budimo otvoreni, napisana je najviše radi njega samoga. Naravno da Kajin ne bi prstom mrdnuo, kao što nikad nije dok je bio u IDS-u, da istarski mediji marginaliziraju i omalovažavaju, primjerice, istarski HDZ.     

Neka Kajin bude principijelan pa stane u zaštitu i konzervativnih političkih opcija koje se na ovom medijskom prostoru sustavno šikaniraju već 25 godina. Stoga je zanimljivo da je Kajin tek sada, kada je izašao iz IDS-a, primjetio da su glavni istarski mediji pod kontrolom te stranke. Tako barem on tvrdi.

Neka Kajin prozove i svoje koalicijske partnere   

No, neka Kajin onda prozove i svog koalicijskog partnera Vilija Bassanesea, gradonačelnika Umaga, koji proračunskim novcem plaća brisanje negativnih komentara o sebi na portalu Ipress. Neka državnu tvrtku Hrvatska lutrija, koju vodi njegov politički partner i nesuđeni zamjenik župana Daniel Ferić, također upita koliko su novaca dali za financiranje medija koji promovira njega i njegovu politiku.

No, da ne bude zabune, naša redakcija podržava Deklaraciju i nemamo ništa protiv da podaci o financiranju medija budu javni. Što se nas tiče, može se uvesti i zakonska zabrana financiranja medija proračunskim sredstvima. Neke prihode bismo izgubili, ali većinu bismo zadržali. Mi bismo sigurno preživjeli, ali mnogi mediji, od kojih većina Kajina održava na političkom životu, ne bi. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa