Na prvom Susretu vespi Labin četrdesetak oldtimera

0
Rafaela Paliska
Rafaela Paliska

Četrdesetak vozača vespi iz Hrvatske, Italije i Slovenije okupilo se 19. rujna u 17 sati na prvom Susretu vespi Labin, održanom u sklopu priredbe Labin pleše točno kraj centra, koju je na svojoj terasi organizirao club bar Alter Ego u suradnji s Plesnim studijom „Il movimneto“ Labin.  Inicijatorica susreta vespi bila je Rafaela Paliska iz Kršana, novinarka Radio Labina i vlasnica vespe iz 1956. godine.

„Izvještavali smo na radiju o izložbi vespi koju je Vespa klub Istra organizirao u Puli i tako mi je sinula ideja da s predsjednikom kluba Borisom Jurevinom organiziram okupljanje u Labinu. Imam vespu koju je moj otac kupio prije trideset godina. Tko zna koliko je čamila u konobi rastavljena na komade dok je nije otkrio moj dečko i ostao paf! Odmah ju je restaurirao i sastavio“, ispričala nam je.

Od Labinjana svoje ljubimce izložili su još Elvis Šumberac iz Nedešćine i Franko Kalac iz Labina.

„Moja vespa je iz 1984. godine. Imam još jednu istu, ali malo stariju, koja mi služi za rezervne komade. Vozim s njome na posao u Rabac, u turističkoj sezoni pređem između četiri i pet tisuća kilometara. Na njoj sam, kako se kaže, kuhan i pečen. Nije zahtjevna, samo je malo osjetljiva po kiši. Troši četiri litre na sto kilometara“, ispričao nam je Šumberac.

„Ja sam svoju kupio 1990. godine. Ima pedeset kubika i tri brzine, što je točno koliko ti treba. Umirovljenik sam i vozim je za svoj gušt“, kazao nam je Kalac.

Tonči Peruško iz Pule prvi je član Vespa kluba Istra koji je došao na mjesto susreta. Njegova „osa“, jer to znači riječ vespa na talijanskom, proizvedena je 1983. godine.

„Starija je od mene jer sam rođen 1989. godine. Praktički sam odrastao na njoj. Uz malo sređivanja mogla bi doseći tržišnu cijenu od deset tisuća kuna“, ispričao nam je.

Kad su dozujali članovi Vespa kluba Istra ponajveće zanimanje izazvala je vespa s prikolicom iz 1965. godine na kojoj su se iz Trsta dovezli Rudi i Milenka Sverko. Imali su lakši incident na putu i, na žalost, ogrebali prikolicu.

Na najstarijoj vespi, koja broji 64 godine, dovezao se predsjednik kluba Jurevina. To je samo jedan primjerak iz njegove „ergele“. O djelatnosti kluba rekao nam je: „Okupili smo se u Motovunu i plan je bio da se provozamo do Plomina, ali smo u dogovoru s Rafaelom produžili do Labina. Večeras se vraćamo u Motovun, a sutra idemo u Poreč, na utrku koja se boduje za Alpe – Adria kup“. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa