Neodoljivi rose Gorana Baćca trijumfirao u Svetvinčentu

0
Goran Baćac okružen poslovnim prijeteljima Alenom Vozilom iz Labina i Mirom i Tomislavom Vatković iz Novigrada dalmatinskog
Goran Baćac okružen poslovnim prijeteljima Alenom Vozilom iz Labina i Mirom i Tomislavom Vatković iz Novigrada dalmatinskog

Goran Baćac iz Kukurini na Pićanštini proglašen je najboljim vinarom na Fešti mladega vina u Svetvinčentu održanoj 24. listopada. Time je ponovio svoj lanjski uspjeh, a s obzirom da o pobjedniku odlučuju posjtetitelji koji ocjenjuju ukupan dojam umješnosti vinara, potvrdio se i kao miljenik publike.

Na fešti se predstavio mladom malvazijom, žutim muškatom, merlotom te roseom, koji je kupaža merlota, caberneta, malvazije i muškata. Izuzetno je zadovoljan ovogodišnjom malvazijom, ali za uspjeh u Svetvinčentu ključan je bio fino izbalansirani rose.

„Lani sam ga prvi put napravio iz znatiželje, igrao sam se u konobi miješajući vina dok nisam dobio ono što je bilo po mom guštu.  Prvi put sam ga dao u javnost Vinistri i tu je nastao show: dvanaest boca istočili smo u nekih dva sata. Zatim sam ponio šest boca na izložbu maslinovog ulja u Loži u Labinu i to je otišlo za sat vremena. Ove godine sam napravio oko tisuću boca. Uskoro ću napraviti etiketu za njega, što će biti naša četvrta etiketa, uz Malvaziju istarsku, Merlot i Muškat žuti“ ispričao nam je on.

Objasnio nam je da je baza za njegov rose merlot, kojega ima 50 posto, 25 posto čini cabernet, a po 12,5 posto muškat i malvazija. Rose je polusuh, ima 11 grama šećera po litri, što uz idelanih 5,7 grama kiselina stvara osjećaj punih usta i tjera da ga se pije još.

Dugo mjesto na Fešti mladega vina pripalo je Klaudiju Tomazu iz Motovuna, a treće Bruni Trapanu iz Šišana. (Tekst i foto: Robi Selan)

Merlot, Malvazija istarska, Muškat žuti i rose, za sada bez etikete
Merlot, Malvazija istarska, Muškat žuti i rose, za sada bez etikete

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa