Karamarko: Istra ne može biti samostalna regija

0
 Tomislav Karamarko na sajmu Dani Zigante tartufa (foto: Večernji list)
Tomislav Karamarko na sajmu Dani Zigante tartufa (foto: Večernji list)

Vrlo brzo nakon što je Most došao u HDZ na pregovore, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izašao je iz središnjice stranke te poručio kako se nada uspješnim pregovorima, poput onih prije dva dana. I dalje ne želi smanjiti broj županija, ali spreman je, kaže, čuti argumente, piše Večernji list.

- Sad su tijeku pregovori pa ćemo vidjeti razmjenu razmišljanja. Mi nećemo odustati od broja županija, ali bi voljeli vidjeti što je alternativa, a ako su regije onda ne. Ako ukinemo županije onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bi imali regije. O smanjenju broja županija možemo razgovarati, ali moramo čuti argumente za to i što je alternativa - kazao je Karamarko. Nije dobro, dodaje, da Istra bude posebna regija.

„Što je Milanović sve spreman dati za tri IDS-ova glasa“

- To je avantura. Zbog tri potpisa ići u tako nešto... Istra je županija kao i ostale županije, imaju isti status kao i sve druge županije. Mi smo za decentralizaciju i fiskalnu decentralizaciju čak, ali samostalna regija to ne, kamo to vodi Hrvatsku. To ne dolazi u obzir. Što je sve spreman Milanović dati za tri potpisa - čudi se Karamarko. Tek treba, kaže, čuti argumente za smanjenje broja županija.

- Ako pričamo o županijama da, možda ih treba redefinirati, možda ih treba racionalizirati tako da budu jeftinije, možda ih treba učiniti efikasnijima ili da tamo bude manje zaposlenih. O svemu tome se može razgovarati jer taj državni aparat takozvani je pretežak i opterećuje realni sektor, opterećuje gospodarstvo, ali ništa se preko noći u tom dijelu ne može sjeći, možda će nekakva revolucija dovesti do toga, ali ima vremena za to i razgovarat ćemo o tome. Postoji mogućnosti i spajanja županija, ali regije nikako, one nas vode u 19. stoljeće i podjelu Hrvatske - naglasio je predsjednik HDZ-a. Mogu, dodaje, razgovarati i o ukidanju zamjenika lokalnih čelnika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa