Imovinske kartice istarskih zastupnika: Bračni partneri bogatiji

0
Hrvatski sabor
Hrvatski sabor

S novim sazivom Sabora na nove je zastupnike prešla i obveza dostave imovinskih kartica Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. I dok je šefica povjerenstva nedavno u Saboru prozivala crne ovce koje nisu dostavile popis svoje imovine, mi smo na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa provjerili tko što i koliko ima.

Pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić prijavio je tako plaću od 16 tisuća kuna i dodatni prihod od 2.500 kuna, kao i stan vrijedan oko 500 tisuća, kojeg posjeduje s bračnim drugom. Tu su i štednja s bračnim drugom od oko 550 tisuća kuna te 126 dionica T-HT-a nominalne vrijednosti 256 kuna.

Supruga Lara ima manju plaću (nešto više od 80 tisuća kuna neto godišnje) no znatno više nekretnina. Povjerenstvu su prijavljene tri parcele sa šumom, jedna oranica i jedan vinograd u Snašićima kraj Labina, u vlasništvu bračnog druga i trećih osoba ukupne vrijednosti oko 1,4 milijuna kuna te kuća s okućnicom površine 860 metara kvadratnih u labinskom Ceru, čija je vrijednost procijenjena na čak 31 milijun kuna (ukoliko se ne radi o grešci). Iz navedene imovine bračni drug ostvaruje i dodatnih 88.900 tisuća kuna prihoda godišnje. Većina imovine je stečena darovnim ugovorima, a manja kupnjom.

U izvješću se ne navodi tko je darivatelj, ali Miletićeva supruga je rodom iz Labina i kćerka je poduzetnika Antona Vlačića, nekad aktivnog člana labinskog HSS-a.

Miletićev kolega iz IDS-a, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, prijavio je kuću u suvlasništvu sa suprugom, vrijednu oko 2,3 milijuna kuna, kuću vrijednu 350 tisuća kuna (dobivenu nasljedstvom), dionice PBZ-a nominalne vrijednosti 19,8 tisuća kuna i plaću od 177,5 tisuća kuna godišnje neto. Ima i dva kredita PBZ-a od oko 33 tisuće eura. Plaća supruge iznosi 50 tisuća kuna godišnje neto. Radi se međutim o podacima iz imovinske kartice iz 2013. godine, podnesene u svojstvu gradonačelnika, a nova očito nije obrađena, budući da nam je Demetlika izjavio da ju nedavno predao.

Giovanni Sponza ima neto plaću od oko 13 tisuća kuna, četiri nekretnine (dvije kuće, stan i "druge nekretnine") vrijedne oko 4,4 milijuna kuna i motocikl Gileru kupljenu na kredit. Sve su nekretnine međutim u suvlasništvu Sponze i trećih osoba ili bračnog druga. Sponza ima i kredit Erste banke od 25 tisuća eura, dionice Maistre a supruga Vanesa, odvjetnica, plaću od oko 114 tisuća kuna godišnje.

Slično kao i Miletić, i Tanja Vrbat Grgić (SDP) spada u vrlo imućne zastupnike, ali samo ako se pribroji imovina bračnog druga. Vrbat ima tek plaću od 15 tisuća kuna neto mjesečno, dok je stan u Umagu od 1,1 milijun kuna u vlasništvu supruga. Suprug ima plaću od 58 tisuća kuna godišnje, ali i čitav niz parcela i kuću u mjestu Preko na otoku Ugljanu, koje se vode kao vanknjižno vlasništvo stečeno nasljedstvom. Ukupna vrijednost procijenjena je na čak 7 milijuna kuna, a tu je još i Audi 3 od 40 tisuća kuna, brod Arvor 210 od 200 tisuća kuna te pasara Elan od 20 tisuća kuna.

I dok Vrbat ima supruga prepunog nekretnina, Peđa Grbin (SDP) je neoženjen, ima samo stan u Puli vrijedan 750 tisuća kuna, plaću od 18 tisuća kuna, dionice HT-a i Adris grupe te ušteđevinu od 100 tisuća kuna. Usmjeri li novi premijer poreznu reformu prema većem opterećivanju nekretnina, na Grbinu se sigurno neće obogatiti.

Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) ima kuću u Labinu od 400 tisuća kuna, vanknjižni apartman od 200 tisuća te građevinsko zemljište u Ceru od 200 tisuća kuna. Tu je i plaća od oko 16 tisuća kuna neto mjesečno te ušteđevina od 40 tisuća eura.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin ima godišnju neto plaću od 140 tisuća kuna, kuću vrijednu dva mlijuna, dok mu supruga ima stan u Zagrebu od milijun kuna. Radin ima i kredit od 150 tisuća eura dignut 2008. godine s rokom otplate od 14 godina. Radi se o podacima imovinske kartice iz 2012. dok nova ili nije dostavljena ili je još u obradi.

Silvano Hrelja (HSU) ima mjesečnu plaću od 17 tisuća kuna neto, kuću u Puli od 1,5 milijuna kuna te dionice Uljanika manje vrijednosti. Supruga ima godišnju neto plaću od 89 tisuća kuina. Hrelja ima i kredit OTP banke od 90 tisuća kuna.

Na koncu, čini se da istarski zastupnici nisu sirotinja, no nisu ni tajkuni. Valja reći i da je iz kartica nejasno odnosi li se procjenjena vrijednost nekretnine u suvlasništvu samo na vlasnički udio dužnosnika ili objekt u cjelini. U posljednjem slučaju zastupnici bi ipak billi "siromašniji".

S druge strane, iako imovinske kartice sigurno donekle pomažu u detektiranju brzog bogaćenja pojedinaca na vlasti, pitanje je u kojoj su mjeri one istinski odraz nečijeg bogatstva. Naime, obveza prijave odnosi se samo na užu obitelj, u koju spadaju bračni drug i malodobna djeca, a zna se da u našoj kulturi veze roditelja i djece, braće i sestara, obično traju i nakon njihove 18. godine. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa