Za obje plominske termoelektrane ishođena okolišna dozvola

0
TE Plomin
TE Plomin

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je 21. siječnja Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postrojenje TE Plomin 2, a 1. ožujka i za postrojenje TE Plomin 1 čime je dovršen postupak ishođenja tzv. „okolišne dozvole“ za obje plominske termoelektrane. Postupak je započet 4. lipnja 2012. godine kada su Ministarstvu predani Zahtjev za ishođenje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša  i Tehničko-tehnoloških rješenja usklađivanja za TE Plomin 1 i 2.

„Okolišnom dozvolom osigurava se cjelovit i sustavan pristup sprečavanju i nadzoru onečišćenja, visoka razina zaštite okoliša uz primjenu najboljih raspoloživih tehnika (NRT-BAT), te se propisuju uvjeti za sprečavanje značajnog onečišćenja okoliša“, rekao je Mihajlo Mirković, direktor  TE Plomin d.o.o..

Objedinjeni uvjeti zapravo sadržavaju uvjete okoliša, granične vrijednosti emisija u zrak, vode, more, tlo te granične vrijednosti emisije buke, uvjete izvan postrojenja koji se odnose na zaštitu prirode, program poboljšanja, uvjete zaštite na radu, obvezu izvještavanja javnosti i nadležnih tijela, obveze po ekonomskim instrumentima zaštite okoliša, kao i sadržaje propisane Uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš (NN 64/08 i 67/09) u slučaju izgradnje novih postrojenja te značajnih rekonstrukcija postojećih postrojenja.

„Bitno je napomenuti da  je postupak ishođenja okolišne dozvole proveden uz sudjelovanje zainteresirane  javnosti putem javnih rasprava za oba bloka na lokacijama Plomin i Labin. Omogućen je  javni uvid u navedenu  dokumentaciju, održano su  javna izlaganja i u konačnici samo rješenje o okolišnoj dozvoli javno je dostupno na web stranicama MZOIP-a“, pojasnio je Mirković.

U Zakon o zaštiti okoliša (NN 110/07) i Uredbu o postupku utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša (NN 114/08) prenesene su odredbe EU Direktive o cjelovitom sprječavanju i nadziranju onečišćenja okoliša (IPPC Direktiva 96/61/EC) koja  je postavila niz općih obveza za izdavanje dozvola i kontrolu industrijskih postrojenja pa tako i obvezu ishođenja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša odnosno okolišnu dozvolu.

„Cilj Hrvatske elektroprivrede je da primjenom najboljih raspoloživih tehnika (NRT) omogući nastavak rada termoenergetskih postrojenja nakon 2018. godine odnosno usklađivanje  s graničnim vrijednostima prema Direktivi 2010/75/EU o industrijskim emisijama“, naglasio je direktor Mihajlo Mirković. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa