Bassanese: Hrvatsku razvijati na temeljima antifašističke Europe

0
Polaganje vijenaca kod središnjeg križa
Polaganje vijenaca kod središnjeg križa

U prigodi obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske 25. lipnja kod središnjeg križa na umaškom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata. Vijenac je položila delegacija Grada Umaga koju su predvodili umaški gradonačelnik Vili Bassanese i zamjenik Niko Čančarević, predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća Milan Vukšić i Nadio Krt, pročelnik Ureda gradonačelnika Diego Banković, zatim predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. brigada, Udruge HVIDRA-e, predstavnici Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag te brojni građani.

„ 25. lipnja 1991. godine Hrvatski je sabor donio odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Od tada, 25 lipnja s ponosom živimo i slavimo Dan Državnosti RH, najveći praznik i čin patriotske samosvijesti. Prigoda je da se prisjetimo i da se iskreno zahvalimo svim ljudima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u stvaranju naše domovine. Dozvolite da riječi zahvale posebno uputim svim braniteljima koji su položili svoje živote i tako utkali dio sebe u našu slobodu i domovinu," istaknuo je u prigodnom govoru gradonačelnik Bassanese.

Dodao je da je važno je da svatko od nas istinski živi svaki dan sa zahvalnošću na ono što su nam branitelji stvorili i ostavili nam da to čuvamo i gradimo. Stoga, važno je razvijati našu domovinu na temeljima antifašističke Europe, kao domovinu koja poštuje i baštini vrijednosti koje nas povezuju, jer jedino tako možemo reći jedno iskreno hvala, poručio je prvi čovjek Umaga.

"Prije točno 25 godina Hrvatska je doživjela ostvarenje vizije samostalnosti koju su stoljećima čekale generacije Hrvata te smo od tada, zajedničkim snagama, uspjeli izgraditi vlastitu državu svih njenih građana, modernu, demokratsku, uređenu i sigurnu domovinu Hrvatsku. Naravno, moramo biti svjesni činjenice da je pred nama još mnogo posla kako bismo generacijama koje dolaze ostavili državu kakvu smo priželjkivali i sanjali, državu koja je cijenjena i poštovana kao dio ujedinjene Europe", poručio je.

"Ciljevi koji stoje pred nama daju nam snagu i vjeru da ćemo zajedno, poštenim radom i sinergijom, uz još više solidarnosti i tolerancije, postići rezultate koje tražimo, jer u konačnici državu činimo upravo svi mi. Drage Umažanke i dragi Umažani, u ime mojih zamjenika i svoje osobno, čestitam 25. lipnja - Dan državnosti Republike Hrvatske“ istaknuo je u prigodnom govoru gradonačelnik Bassanese.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa