Istarski demokrati traže ispriku zbog mijenjanja istarske himne

0
S osnivačke skupštine Istarskih demokrata u Pićnu
S osnivačke skupštine Istarskih demokrata u Pićnu

U malom gradiću Pićnu na vrhu jednog od istarskog brda u maloj podružnica Istarskih demokrata raspravljalo se o prekrojenoj istarskoj himni u čitanci za učenike petih razreda osnovnih škola. Himna s nama predivnim tekstom „Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog“ više nije ista, podsjećaju Istarski demokrati Pićna u priopćenju od 18. listopada. Zašto Pićan i Istarski demokrati? Pićan je rodni grad Matka Brajše Rašana skladatelja himne koju je on uglazbio na riječi Dr. Ivana Cukona, još jednog od znamenitih ljudi koji su širili hrvatski nacionalni duh u burnim vremenima talijanizacije Istre. Obojica su bila prisiljena napustiti Istru i obojica su nosila isti krimen koji je Cukon opisao kao „Krivi smo jer smo živi“. Istarska županija je njihov uradak prihvatila 2002. godine kao himnu.

"Decenijama generacije osnovnoškolaca u Pazinu, Labinu, Puli, Poreču, Umagu i drugdje u Istri pjevaju ovu pjesmu na školskim priredbama i ona im nosi miris zavičaja koji je inspirirao Matka i Ivana. Istarski demokrati na sastanku podružnice u Pićnu svi pripadaju upravo onima koji su pjevali „Krasna zemljo…“ na dječjim zborovima, proslavama i društvenim događanjima. Prekrajati ovu nama dragu himnu u službenom udžbeniku Republike Hrvatske predstavlja ne samo neznanje, nepoštovanje i bahatost nekoga „kome se može“ već pokazuje i šupljikavost i raštimanost države u kojoj živimo. Posljedice trebaju biti i ljudske i političke kako bi se jasno poslala poruka da je vjerodostojnost važna a ono što govorimo obavezuje na odgovorno i usklađeno ponašanje", poručuje ID.

"Na ljudskoj razini autorica promjene himne Anita Šojat, urednica izdanja Emica Calogjera Rogić, recenzentice udžbenika Jasmina Vrban i Andrijana Oršulić, Mihovil Žužul predsjednik Uprave Školske knjige, ministari na odlasku Predrag Šustar (obrazovanje) i Zlatko Hasanbegović (kultura) duguju ispriku zbog osobne direktne ili indirektne odgovornosti. Neki među njima pokazali su da ne znaju, ne mogu ili ne žele profesionalno obavljati svoj posao. Stoga ga više ne bi trebali ni obavljati", pišu ID-ovci.

"Na političkoj razini prekrajanje himne predstavlja ilustraciju tri procesa. Prvo, to je samo još jedan dokaz raštimanog orkestra hrvatskog obrazovanja i  funkcioniranja države gdje su svi spremni primiti se profesionalne i političke funkcije ali nisu spremni preuzeti odgovornost za događanja u njihovom resoru. Drugo, ovo je još jedan sitan primjer prevelike centralizacije u školstvu. Da postoji regionalni utjecaj u školstvu ovakvo prekrajanje bilo bi spriječeno davno prije tiskanja udžbenika. Oni koji ne razumiju da „Livade nisu livade“ bilo bi upozoreni na vrijeme a oni koji mijenjaju kitice himne odustali bi davno prije", navode Istarski demokrati.

Treće, Istru su nasilno pokušavali talijanizirati i pokazalo se da sila nije dovoljna. Istru se danas može pokušati ignorirati bahatim edukacijskim centralizmom gdje se sve pa i lokalne himne definiraju i po volji mijenjaju u Zagrebu. Može se to pokušati i ekonomskim centralizmom gdje su prihodi lokalnih jedinica u Hrvatksoj 6.5%  BDP-a a prosjek u EU je primjerice dvostruko veći 12% BDP-a. Međutim, točka gdje i najdobronamjerniji Istrijan ili Istranin gubi strpljenje sadržana je u činjenici da Hrvatska ima najskuplju vlast u Europi  koja košta 9.7% proračuna dočim je prosjek EU 4,2% a cijena Finske vlasti primjerice tri je puta manja od Hrvatske. Kad je već hrvatska vlast najskuplja u Europi da barem vrijedi! Međutim, ta najskuplji sustav vlasti u EU toliko je djelotvorn i učinkovit da neće ili ne zna ili ne može poštovati istarsku himnu već se igra vrijeđajući autore himne, koji su kao čuvari branili hrvatsko jezgro u Istri, i građane Istre koji su tu pjesmu prihvatili kao svoj simbol", poručuje ID.

"Četvrto, može li se očekivati od takve vlasti da izgradi autocestu s četri trake kojom će povezati Hrvatsku i Istru kao njenu najjaču turističku regiju, može li se očekivati da se Hrvatska nađe barem u europskom prosjeku decentralizacije, može li se očekivati da kaže previše nas je i preskupi smo u državnoj administraciji, može li se očekivati da se sve hrvatske regije jednako razvijaju kao Zagreb. Istarski demokrati Pićna odgovaraju „Može!“ Ali, tek onda kada Hrvatska bude država samo 5 autonomnih regija s 4 puta manje općina nego danas i kada odgovorna državna vlast bude 57% jeftinija nego danas onda će se i Istra razvijati kao autonomna regija temeljena na inovativnosti, znanju i nadogradnji tradicije. Krasna zemljo, Istro mila je…tradicija…koja priječi da „Livade postanu livade“, smatraju u ID-u.

Kad je hrvatski preporoditelj Matko Brajša Rašan svojim divnim baritonom, kojeg je posebno hvalila Milka Trnina, pjevao u Pićnu „Krasna zemljo, Istro mila dome roda hrvatskog“ podučavajući susjede naprednom podumarstvu, vinogradarstvu i pčelarstvu ondašnjim vlastima je smetala njegova odvažnost. Današnjim vlastima mogu smetati zahtjevi Istarskih demokrata za jeftinijom vlašću, Hrvatskom sastavljenom od autonomnih regija i samosvojnost Istre ali to je jedina garancija da „Livade ne postanu livade“. Pozdrav iz Pićna s Istrom u srcu", zaključuje se u priopćenju podružnice Istarskih demokrata Pićan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa