proveden natječaj

Rovinjski trg bit će kao dnevni boravak

0
S prezentacije radova
S prezentacije radova

Grad Rovinj i Društvo arhitekata Istre proveli su natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga maršala Tita i okolnih trgova u Rovinju. Najbolji radovi  trebaju valorizirati prostor središnjeg gradskog trga sa lučicom, Obalu Pina Budicina i Trg Pignaton. Na natječaj je prijavljeno 17 radova arhitektonskih timova iz zemlje i inozemstva.

Ocjenjivački sud, na čelu sa arhitektom Sašom Bradićem činili su još prof. Marino Budicin kao predstavnik Grada, magistar arhitekture Berislav Iskra, arhitekti  Alen Kostrenčić i Silvije Novak, predstavnici provoditelja natječaja. Oni su odlučili da prva nagrada pripadne profesoru arhitekture  Nenadu Fabijaniću za rad koji je, po njihovoj ocjeni, potpuno ispunio zadate kriterije. Drugu nagradu dobio je rad Dujma i Silvije Ivanišević, treću za idejna rješenja arch. Martina Kolibauera, četvrta je pripala autorskom timu magistrice Maje Ristić, a peta Alenu Žuniću, Katarini Hubeny, Antoniju Dajaku i Siniši Bjelici.

Svi radovi predstavljeni su na izložbi u MMC-u u petak 17. ožujka u nazočnosti članova žirija, brojnih arhitekata i zainteresiranih žitelja Rovinja. Svoje komentare i ocjene pristiglih radova na natječaj obrazložili su članovi ocjenjivačkog suda,. A posjetiteljima u prepunoj dvorani MMC-a obratio se i prvonagrađeni prof. arch. Nenad Fabijanić.

-Odluku da sudjelujem na ovom arhitektonskom natječaju donio sam jer izuzetno dobro poznajem Rovinj koji redovito posjećujem još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Sam prostor obuhvata , glavni gradski trg sa lučicom iza leđa, obalom i Trgom Pignaton, bio je presudan da se prihvatim ovog zadatka. Do danas sam dao  rješenja za uređenje brojnih trgova, od Umaga do Dubrovnika,. A ovaj rovinjski je pravi izazov i inspiracija za projektante, rekao je, između ostalog, prof. Fabijanić.

Magistar arhitekture Berislav Iskra, iza kojeg su brojna arhitektonska rješenja u Rovinju, rekao je da tri grada na Jadranu determiniraju našu obalu, a to su Dubrovnik, Opatija i Rovinj. Konstatirao je da je u posljednjih desetak godina Rovinj doživio pravi bum u izgradnji turističkih objekata što mu daje epitet turističke destinacije sa pet zvjezdica.

Dogradonačelnik Marino Budicin je nadahnuto, u svom prepoznatljivom stilu velikog poznavatelja rovinjske povijesti ispričao povijest nastanka gradskog trga i  njegove specifičnosti u usporedbi sa antičkim i romanskim forumima. Ponuđena arhitektonska rješenja spajaju prošlost i budućnost  središta grada i potvrđuju uzrečicu da je Rovinj grad sa dušom. Izložba svih arhitektonskih radova popraćena je i reprezentativnom knjižicom u kojoj su dati snimci svih radova sa podacima o autorima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa