jubilarno izdanje

Dan rajčice u Umagu imat će humanitarnu notu

0
Milovan Popović, Vili Bassanese i Zdravko Matotan
Milovan Popović, Vili Bassanese i Zdravko Matotan

Bliži se dan održavanja jubilarnog dvadesetog izdanja humanitarno-kulinarskog projekta „Dan rajčice“ u organizaciji kompanije Podravka d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umag, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ Umag. U prikupljanju novca za nabavu radiološkog uređaja za umaški Dom zdravlja sudjelovat će i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović, koji će biti sudionici zabavnog cooking show-a, a potom će brojnim posjetiteljima po promotivnim cijenama dijeliti porcije tjestenine s proizvodima od rajčice. Program Dana rajčice predstavili su na konferenciji za medije 25. srpnja 2017. godine u umaškoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović te direktor Razvoja poljoprivrede Podravke dr. sc. Zdravko Matotan.

Dan rajčice se održava u četvrtak 27. srpnja, a ove godine. srpnja  će isti započeti na originalan i zanimljiv način, otvaranjem dječje izložbe radova kroz koje se proteže motiv rajčice. Nakon izložbe, na redu je otvaranje tradicionalnog stručnog skupa, na kojem će ugledni strani i domaći stručnjaci govoriti o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Stručni skup, koji će okupiti kooperante iz cijele Istre, bit će održan u Gradskoj vijećnici Umag, s početkom u 10:00 sati, a završit će dodjelom priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice. Predviđen je i obilazak pokusnih polja na kojima poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljaju najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice.

“Vrlo sam ponosan gradonačelnik grada u kojem prerada rajčice ima stoljetnu tradiciju. Upravo „Dan rajčice“ simbolično obilježava ovu tradiciju. Danas je dan kad se susreću naši poljoprivrednici i stručnjaci predavači, što ima iznimno veliki značaj za gospodarstvo našega grada. Ova manifestacija, koja ove godine slavi jubilarno 20. izdanje, ima i humanitarnu notu. Naime, u večernjim satima tijekom Fešte rajčice, jedne od najposjećenijih manifestacija u Umagu, svake se godine za najpotrebitije prikuplja sve veći iznos. Dokaz je to čvrstog zajedništva i empatije koja vlada u našoj zajednici.”  naglasio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

Večernji sati rezervirani su za „Feštu od rajčica“, humanitarno-kulinarsku priredbu tijekom koje će Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza prirediti oko 3.500 porcija jela s Podravkinim proizvodima od rajčice po promotivnim cijenama.

Svake godine sve više posjetitelja

 „Fešta od rajčica najpopularnija je zabavno-gastronomska manifestacija koja iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja. Gosti na ovoj manifestaciji imaju priliku osjetiti tradiciju, kušati ukusna hrvatska jela na bazi rajčica, zabaviti se uz domaću glazbu te osjetiti duh prave zabave.“

Osim humanitarno-kulinarske note „Fešta od rajčica“ ponudit će i dobru zabavu jer će na središnjem gradskom trgu u 20 sati nastupiti domaći Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići i umaške mađoretkinje, nakon čega slijedi zabavni cooking show, Lino igraonica za najmlađe, izvanredna zabava uz bend „Bukaleta“, ukusna tjestenina s proizvodima na bazi rajčica, javno ocjenjivanje dvadesetak novih sorti konzumne rajčice i proglašenje sorte godine te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice. A gost večeri bit će slavni kuhar Stevo Karapandža koji će posjetiteljima predstaviti svoja kulinarska umijeća.

 „Ove je godine na području Istre na gotovo 200 hektara poljoprivrednih površina posađeno preko 4,3 milijuna presadnica rajčice namijenjene preradi. Zahvaljujući izuzetnom trudu naših kooperanata, unatoč vremenskih neprilika koje su u nekoliko navrata napravile značajne štete, većina usjeva u veoma dobrom je stanju što ako vremenske prilike tijekom narednih šest tjedana budu iole povoljne obećava rekordnu proizvodnju. Prošle godine u jedinoj hrvatskoj tvornici za preradu rajčice prerađeno je 11.000 tona rajčice s istarskih polja, a ove godine ta bi količina trebala biti veća barem za 1.000 tona. Zahvaljujući ovoj manifestaciji koja ima i edukativni karakter puno je učinjeno na razvoju tehnologije njene proizvodnje u Istri i stalnom povećanju njene kvalitete. Zahvaljujući upravo kvaliteti proizvodi od istarske rajčice široko su prihvaćeni na svim tržištima svijeta na kojima posluje Podravka“, istaknuo je dr. sc. Zdravko Matotan direktor Razvoja poljoprivrede Podravke i začetnik ove manifestacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa