Pula jedina u Hrvatskoj za poduzetnike izdvojila preko tri posto proračuna

0
Gradonačelnik Pule Boris Miletić
Gradonačelnik Pule Boris Miletić

U velikoj mandatnoj analizi izdvajanja gradova za poduzetnike koju je portal gradonacelnik.hr objavio uoči lokalnih izbora pokazalo se da su za poticaje poduzetnicima u razdoblju od 2013.-2015. najviše izdvajali mali i srednji gradovi, te da je samo pet gradova za ovu svrhu iz proračuna izdvojilo preko dva posto sredstava.

Nakon što je Ministarstvo financija izašlo sa službenim podacima o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, istražili smo kakva je situacija sa subvencijama poduzetnicima bila u prošloj godini, te ustanovili da se, gledajući generalno, nešto i popravila.

Više od dva posto proračuna za subvencije poduzetnicima u prošloj je godini, tako, izdvojilo dvostruko više gradova – njih deset, a najviše je izdvojila Pula, jedini veliki grad u top deset onih koji su najviše pomogli svojim poduzetnicima, te jedini grad s izdvajanjem većim od tri posto. Pula je prva i kada se gleda pro capita kriterij, za poticaje poduzetnicima izdvojili su 154 kune po stanovniku, 30 kuna više od drugoplasiranog Buzeta (126 kuna po stanovniku).

Miletić: Nije slučajno što smo prvi, činimo sve kako bi olakšali poduzetnicima

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kaže kako nije slučajno to što je Pula danas prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika i prvi grad kad je riječ o davanjima za poduzetnike, već je to rezultat kontinuiranog, dugogodišnjeg rada i ulaganja Grada u razvoj poduzetništva.

„Kao Grad, činimo apsolutno sve kako bismo stvorili pozitivnu i poticajnu poduzetničku klimu, a s druge strane našim poduzetnicima olakšali poslovanje. Naime, Grad Pula provodi brojne poticajne mjere te je osigurao olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke, poput poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje. Sufinanciramo i nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima. Financiramo i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, sufinanciramo razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a dajemo i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Pored toga tu je i naša Istarska razvojna agencija koja pomaže poduzetnicima putem poduzetničkog inkubatora kroz koji je dosad prošlo već 50-ak start-up poduzeća, povoljnih poduzetničkih kredita, EU projekata i slično pa je tako samo u proteklom periodu za naše poduzetnike, kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije plasirano preko 528 milijuna kuna', kaže Miletić. Ističe i da je urbano područje Pule u sklopu ITU mehanizma Europske unije osiguralo bespovratnih 229 milijuna kuna koji će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog Grada. Jedan od deset strateških projekata za koje su osigurali bespovratno financiranje je i „Co-Working Pula“ s ciljem povećanja podrške pokretanju razvoja poduzetničkog poslovanja.

Pula je danas među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj, nalazimo se među 100 najodrživijih destinacija svijeta, iz godine u godinu rušimo rekorde noćenja i posjećenosti, a pri tom je Istra jedina regija s pozitivnim migracijskim saldom. Sve navedeno, uz povećanu poduzetničku aktivnost kojoj svjedočimo, najbolji su pokazatelji da smo na dobrom putu koji dugoročno svim našim stanovnicima donosi još bolju kvalitetu života u Puli', zaključio je Miletić za gradonacelnik.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa